Médiatechnológiai referenciák

Az Entel Kft Inspired Acoustics részlege nagy és kisméretű hangszervirtualizációs projekteket is sikerrel végrehajtott már. Egy új, átfogó megközelítést vezetett be a hangszervirtualizációban három fő jellemzővel: hangi, vizuális és funkcionalitás-beli dokumentációt, amelyeket akusztikai mérésekkel és CAD modellezéssel egészített ki. Széleskörű együttműködésben állunk orgonaépítőkkel, világhírű művészekkel, zeneszerzőkkel, zeneakadémiákkal és hangszerrajongók tömegével, és termékeinket fontos és érdekes helyszínekről választjuk ki felvételre, különös odafigyeléssel a megvalósításban az apró részletekre. Az iparágban elsőként az Inspired Acoustics vezette be a hangszer valamennyi funkciójának virtualizálását és olyan kényelmi újdonságokat is, amik a hangszeres játékot segítik. Ezek együttvéve a gyakorlatban azt jelentik, hogy a teljeskörű virtualizálás lehetővé teszi a felhasználó számára azt, hogy új játsszon az eredeti hangszeren, hogy közben fizikailag nincs jelen.

Az Inspired Acoustics sikeres hangmintavételi és fejlesztési projekteket tud maga mögött különféle hangmintalejátszó platformokon. Az első termék, a Notre Dame de Budapest Pipe Organ Samples egy a Shirokuma Kft. számára fejlesztett hangmintakönyvtár volt, amely kiadása után nem sokkal piacvezető referencia termék lett.

A budapesti Művészetek Palotája számára egy teljesen egyedi integrált rendszert készítettünk, amelyet Orgonaszimulátornak nevezünk. Ebben egy szoftver orgona működik a háttérben, amelyen játszható formában is kipróbálható a hangversenyterem orgonája. A szimulátor valódi orgona-billentyűzettel és pedállal van ellátva, és a használatát egy interaktív, egyedi fejlesztésű interfész segíti, amelybe animációkat, képeket és más multimédiás tartalmakat is integráltunk. A szimulátor segítségével a következő koncertekről is információt kaphatunk.

Az a törekvésünk, hogy virtualizációs módszereinkkel megőrizzük a hangszerek hangját, valamint a befoglaló tér akusztikáját is, széleskörű támogatást élvez. Az eredetileg két különálló törekvést mára már integráltuk. Az akusztikai értékmegőrzést a Magyar UNESCO Bizottság és a Világörökség Magyar Nemzeti Bizottság Titkársága is patronálja. Főbb partnereink a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem és a Művészetek Palotája.