Cégtörténet

Az Entel Műszaki Fejlesztő Kft. 1990-ben alakult, elsősorban távközlési és informatikai feladatok ellátására. Távközlési témákban szakértőink a vezetékes és vezeték nélküli távközlés szakterületein a rendszertervezés, az átviteltechnika, a hálózattervezés és hálózatépítés valamint műszaki, jogi, pénzügyi, kereskedelmi, beruházási, üzletfejlesztési és projektmenedzsment kérdésekben állnak ügyfeleink rendelkezésére szakértői illetve projektirodai feladatok ellátására.

Sokéves működésünk során a hazai hírközlési piac lényegében valamennyi szereplőjét ügyfeleink között tudhattuk. Így dolgoztunk a hírközlésben illetékes minisztériumoknak (IHM, KHVM, NFM, stb.), valamint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak (korábban Nemzeti Hírközlési Hatóság, Hírközlési Felügyelet illetve Főfelügyelet, Postai és Távközlési Felügyelet). Megbízóink között szerepelnek magán és állami tulajdonú, magyar és multinacionális vállaltok is, például a Magyar Telekom (Matáv), a Nyírtelecom, a HTCC, az Emitel, az Invitel, a Telenor (korábban Pannon, és Pannon GSM), a Westel, a Pantel, a UPC Magyarország, a Magyar Posta, az MVM csoport vállalatai, a Nokia, az Ericsson, valamint a Siemens. Értékes tapasztalatokat gyűjtöttünk az Első Pesti Telefontársaság projektben is. A hazai távközlési piac privatizációs időszakában több a privatizációra pályázó koncessziós pályázatának kidolgozói voltunk.. Szakértőink közreműködtek többek között a Magyar Államvasutak és az MVM csoport vállalataihoz tartozó digitalizálási, hálózatfejlesztési projektjeinek kidolgozásában is. Az Entel mindig is különös hangsúlyt helyezett és helyez ma is a hírközlési szolgáltatások szabályozási és minőségi kérdéseire. A korábbi Hírközlési Alaptól (majd jogutódjától) elnyert pályázataink alapján szakértői tanulmányokat készítettünk a KHVM, majd a Miniszterelnöki Hivatal Informatikai Kormánybiztosság részére a GSM, az ISDN, az Internet, és az elektronikus kereskedelmi (e-commerce) szolgáltatások távközlési, informatikai műszaki szabályozási hátterének megalapozására, a vonatkozó hatósági munkák segítésére. Évek óta kiemelt fontosságú munkaterületünk a hírközlés szabályozásának kérdése. A hírközlés szabályozási tématerületen 1990 óta folyamatosan dolgozunk, mindig aktív szereplői voltunk a mindenkori szabályozási környezet kialakításának és folyamatosan több szolgáltató számára is ellátunk a szolgáltatásaikkal kapcsolatos szabályozási feladatokat. A legfontosabb piaci szereplők VoIP szolgáltatásaikat egyebek között a mi tevékenységünkre alapozva indíthatták meg.

2005-től médiatechnológiai kutatás-fejlesztési részleget alapítottunk melyenek termékfejlesztési eredményeit önálló honlapon Inspired Acoustics márkanéven vezettünk be. Akusztikai üzletágunk szolgáltatásait is külön weboldal, az ENTEL Acoustics mutatja be. Az elsősorban exportpiacra termelő médiatechnológiai megoldásaink között kiemelt helyet foglal el a termékfejlesztés, tervezés, tanácsadás és akadémiai kutatás, valamint a fejlesztési és mérnöki szolgáltatások a szoftver- és hardverfejlesztés, a jelfeldolgozás, a kül- és beltéri akusztika, a zajcsökkentés, a numerikus szimulációk, valamint a hangrendszerfejlesztés területe. Néhány projektünk igen széles körben elismert: virtuális hangszertermékeinket világ több mint 35 országában használják, egy kiemelt akusztikai projektet pedig az UNESCO is patronál. Médiatechnológiai üzletágunkat nemzetközi képviseletünk is támogatja Ausztráliában, Indiában, Japánban, valamint az Egyesült Államokban.

Az Entel minőségügyi rendszere 1999 augusztusában elnyerte az ISO 9001 szerinti tanúsítást, amelyet az SGS Yarsley International Certification Services Limited adott ki. A minőségügyi rendszerünket folyamatosan megújítjuk.